Letselschade Whiplash

Door de aanrijding wordt het hoofd met flinke snelheid heen en weer geschud zonder dat de rest van het lichaam meebeweegt, hierdoor ontstaat het letsel wiplash. De bewegingen kunnen bij een ongeluk alle kanten op gaan. Meestal van voor naar achteren maar ook van links naar rechts ontstaat er letselschade.

Bij de whiplash met nekverstuiking worden de spieren in de nek onverwacht heftig geconfronteerd met het slingerende hoofd. Hierbij wordt door de nekspieren extreem aan de wervels in de nek getrokken waardoor de banden worden uitgerekt en het spierweefsel beschadigd raakt. De wervels kunnen dan verschuiven en zo ontstaan de whiplashklachten.

Oorzaken

Eén van de allerbelangrijkste oorzaken van het ontstaan van een whiplash is een auto ongeluk. Een verkeersongeval waar sprake is van een kop-staartbotsing. Als u van achteren aangereden wordt, slingert uw vijf kilo wegende hoofd flink heen en weer.

Whiplash is vaak onzichtbaar voor artsen

Een CT-scan, EEG, MRI, echo of röntgenfoto zal geen direct uitsluitsel over een whiplash kunnen geven. Het meest ontstaat een whiplash echter als een auto u van achteren aanrijdt. De gevolgen van een whiplash zijn vaak voor de buitenstaander niet te zien en voor een arts dikwijls moeilijk of niet vast te stellen, terwijl de patiënt er kortere, langere tijd of permanent last van kan hebben.

Symptomen van whiplash

Lichamelijke symptomen kunnen zijn:

  • Nekpijn
  • Stijfheid in de nek
  • Hoofdpijn
  • Moeilijk definieerbare pijnen in rug en soms in ledematen

Andere symptomen kunnen zijn:

  • Ernstige problemen met de concentratie
  • Vergeetachtigheid
  • Stemmingswisselingen
  • Vermoeidheid
  • Tintelen in de vingers
  • Oorsuizingen

Herstel van een Whiplash

Herstel van een whiplash kan (zeer) traag verlopen of de schade kan permanent zijn. Bij ongeveer vijftig procent van de mensen gaat het binnen drie maanden vanzelf over. Vijfentachtig à negentig procent is binnen een jaar hersteld. Voor de tien procent die overblijft is de prognose op herstel ongunstig.

Een nekkraag kan extra ondersteuning bieden, maar het gebruik hiervan is nooit langer dan 4 tot 6 weken te adviseren, omdat de nekspieren hierdoor 'lui' worden en de klachten zelfs kunnen verergeren.

Aanhoudende klachten Whiplash

Houden de klachten langer dan zes maanden aan dan gaat men spreken van 'late whiplash syndroom'. Dit syndroom kent ook andere benamingen die min of meer overlappend zijn: postcommotioneel syndroom, posttraumatisch syndroom enz. Er is reeds ruim anderhalve eeuw discussie erover of dit syndroom psychologisch en/of organisch bepaald is of gewoon gefingeerd wordt.

Behandeling Whiplash

Mogelijke behandelingen zoals fysiotherapie, oefentherapie en gedragstherapie zijn onvoldoende op effectiviteit onderzocht. Het kraken door een chiropractor is absoluut funest zolang niet exact duidelijk is wat de werkelijke schade is. Herstel kan negatief beïnvloed worden door het letselschadeproces dat meestal erg moeilijk verloopt vanwege de dikwijls moeilijk objectiveerbare klachten bij personen waarbij het syndroom (hoofdzakelijk) psychisch bepaald is.

Herkenning en erkenning van Whiplash

Niet altijd wordt het klachtenpatroon door artsen herkend of erkend, vooral als er direct na het ongeval een onderzoek plaatsvindt, waarbij een hersenschudding niet direct wordt gediagnosticeerd. In bepaalde gevallen kan dit gemaskeerd worden door het hoge adrenalineniveau in het lichaam veroorzaakt door het ongeval.

Een CT-scan of conventionele NMR kan meestal geen uitsluitsel geven. Bij gradiënt echo opnamen (GRE-opnamen) kunnen evenwel bij een minderheid van getroffenen wel punctiforme bolvormige letsels vastgesteld worden die op bloedingen wijzen.

Chronische whiplash wordt soms ook gezien als een modeziekte, socio-cultureel bepaald. Men bedenkt hierbij evenwel dat ook medici die overtuigd waren dat een postcommotioneel syndroom een psychische oorzaak heeft nadat ze zelf slachtoffer werden van een whiplash volkomen overtuigd waren dat whiplash hersenschade veroorzaakt die hun symptomen en klachten kan verklaren. Bovendien kunnen in een kleine minderheid van de gevallen de klachten wel geobjectiveerd worden zoals bv. hierboven gesteld met GRE-opnamen.

Whiplash, schadevergoeding claimen

Het verhalen van een whiplash letselschade is dus zaak voor een gespecialiseerde letselschadeadvocaat die de nodige kwalificatie en ervaring heeft opgedaan en weet wat er allemaal komt kijken bij dit soort letsels.

Letselschadeclaimen.nl, waar verschillende betrouwbare letselschadebureaus en advocaten zijn aangesloten, heeft ook wat betreft whiplashschades de nodige expertise in huis en heeft reeds honderden van deze schadegevallen met succes verhaald.