Schade op krakers verhalen

04-10-2010

De strijd tussen krakers en overheid verhardt, zowel fysiek als in de retoriek. Ook in Nijmegen liep zaterdag een demonstratie uit op rellen. Kraakster Ruby, die vrijdag bij de rel in de Amsterdamse Spuistraat gewond raakte, doet aangifte van poging tot doodslag door de ME.


Een auto ligt vrijdagavond in Amsterdam op zijn kant, nadat een demonstratie tegen het kraakverbod uitliep op rellen.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil proberen de schade die tijdens de rellen is aangericht, te verhalen op de circa tweehonderd krakers. Zij raakten met de mobiele eenheid in gevecht tijdens de demonstratie tegen de nieuwe antikraakwet. Eerder moesten hooligans de schade na voetbalrellen rond een wedstrijd van Ajax betalen.

Twee agenten, drie politiepaarden en een onbekend aantal krakers raakten vrijdag gewond. Van de elf demonstranten die in de Spuistraat zijn opgepakt, zitten er nog zes vast. Volgens burgemeester Van der Laan heeft de politie juist opgetreden.

Een groep Amsterdamse krakers roept de gemeenteraad op een onderzoek in te stellen naar de voorbereiding van de politie op de demonstratie. Volgens hen heeft hoofdcommissaris van politie Bernard Welten de rellen 'bewust uitgelokt om meer bevoegdheden af te dwingen'.

De krakers vragen de raad vier vragen te stellen: 'waarom is aangestuurd op escalatie'; 'waarom is de demonstratie in de Spuistraat door de ME geblokkeerd'; 'waarom voerde de bereden politie charges uit waarna de rel uitbrak' en 'waarom is het beleid mensen die op de grond liggen, in elkaar te slaan'.

Dat het tijdens de demonstratie gekraakte pand aan de Spuistraat niet is ontruimd, zien de krakers als bewijs dat het de politie 'niet ging om handhaving van de wet maar expliciet om de confrontatie zelf

(bron: parool.nl)

Keywords: schade krakers gewond doodslag schade verhalen politiepaarden antikraakwet agenten

Recent nieuws

Ga goed voorbereid met de auto op vakantie dankzij de Schade App
10-07-2017

De zomervakantie staat weer voor de deur, dit betekent ook dat veel mensen van plan zijn de weg op te gaan. Heb jij geen schadeformulier in de auto liggen? Dat is geen probleem meer dankzij de Schade App.

Vrouw overlijdt na drugsgebruik op dance event
26-01-2015

Amsterdam - Ook een 41-jarige vrouw uit Utrecht is zondagmorgen overleden ten gevolge van drugsgebruik na aanwezigheid bij een evenement van het Amsterdams Dance Event.

Bestuurder gewond na eenzijdig ongeval
14-07-2014

Scharsterbrug - Zondagmiddag is een 38-jarige man uit Sneek gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval.

Drie gewonden bij aanrijding
01-07-2014

Groningen - Drie personen zijn maandagmiddag na een aanrijding op de Zuiderweg in Groningen gewond geraakt. Gealarmeerde agenten troffen een auto aan op de kop in de sloot aan de Zuiderweg.

Scooterrijder botst op lantaarnpaal
25-06-2014

Hoeven - Bij een eenzijdig verkeersongeval aan de Slikstraat is een 30-jarige inwoner van Bosschenhoofd gewond geraakt. Hij is met letsel aan zijn been en gezicht overgebracht naar het ziekenhuis.