13 nieuwe meldingen over bijwerkingen van anticonceptiepil

06-03-2013

Naast de 11 meldingen die al bekend waren over de sterfgevallen door de Diana-35-pil zijn er in Nederland mogelijk dertien vrouwen overleden door de bijwerkingen van hun anticonceptiepil.

12 van de 13 vrouwen overleden na een embolie of trombose. De dertiende overledene is het is onduidelijk waaraan ze overleden is. Bij een embolie wordt door een bloedstolsel een ader of de slagader afgesloten. Als een bloedstolsel in een bloedvat van de longen terechtkomt, krijgt een deel van de longen geen bloed en ook geen zuurstof meer.

De meldingen over de bijwerkingen van de anticonceptiepil gingen over de anticonceptiepillen Yasmin, Implanon, Mercilon en Marvelon. De bijwerkingencentrum Lareb benadrukt dat het niet vaststaat dat de 13 vrouwen daadwerkelijk overleden zijn door hun pilgebruik. Ook vermeld Lareb dat de kans op van bijwerkingen groter wordt naar mate meer mensen een bepaald medicijn slikken.

Volgens Lareb is de kans op trombose of embolie bij vrouwen die geen anticonceptiepil gebruiken, 10 op de 100.000. Bij vrouwen die een anticonceptiepil gebruiken is de kan 30 tot 40 van de 100.000 vrouwen. Het risico is het hoogst in de eerste maanden dat een vrouw de anticonceptiepil slikt.

Keywords: Diana-35-pil anticonceptiepil bloedstolsel slagader embolie trombose

Recent nieuws

Ga goed voorbereid met de auto op vakantie dankzij de Schade App
10-07-2017

De zomervakantie staat weer voor de deur, dit betekent ook dat veel mensen van plan zijn de weg op te gaan. Heb jij geen schadeformulier in de auto liggen? Dat is geen probleem meer dankzij de Schade App.

Vrouw overlijdt na drugsgebruik op dance event
26-01-2015

Amsterdam - Ook een 41-jarige vrouw uit Utrecht is zondagmorgen overleden ten gevolge van drugsgebruik na aanwezigheid bij een evenement van het Amsterdams Dance Event.

Bestuurder gewond na eenzijdig ongeval
14-07-2014

Scharsterbrug - Zondagmiddag is een 38-jarige man uit Sneek gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval.

Drie gewonden bij aanrijding
01-07-2014

Groningen - Drie personen zijn maandagmiddag na een aanrijding op de Zuiderweg in Groningen gewond geraakt. Gealarmeerde agenten troffen een auto aan op de kop in de sloot aan de Zuiderweg.

Scooterrijder botst op lantaarnpaal
25-06-2014

Hoeven - Bij een eenzijdig verkeersongeval aan de Slikstraat is een 30-jarige inwoner van Bosschenhoofd gewond geraakt. Hij is met letsel aan zijn been en gezicht overgebracht naar het ziekenhuis.