Pas op voor no cure, no pay-contracten!
12-01-2010In de uitzending van Radar van 11 januari 2010 ging het over letselschadebureaus die met no cure no pay-contracten werken. Stichting De Ombudsman heeft aan de uitzending meegewerkt. Wij strijden al jaren tegen de praktijk van no cure no pay in letselschadezaken.
Resultaatgerichte beloning
In Nederland werken veel rechtshulpverleners volgens het principe van no cure no pay. Dit houdt in dat de hulpverlener een bepaald percentage van de schadevergoeding zelf houdt. Wordt er geen resultaat behaald, dan betaalt de cliënt niets. Dit lijkt een sympathieke manier van werken, maar er kleven nadelen aan. In veel gevallen bent u namelijk veel duurder uit dan bij de mogelijkheid om de kosten van uw rechtshulpverlener te claimen bij de wederpartij.
Wanneer géén no cure no pay?
In de meeste gevallen is het niet aan te raden om rechtshulp in te huren op basis van no cure no pay. Bij 95% van de letselschadezaken is namelijk de wederpartij wettelijk verplicht om de kosten van uw rechtshulpverlener te betalen. Dit tenzij de kosten onredelijk hoog zijn. De verplichting van de wederpartij om ook de kosten van rechtshulp te betalen is vastgelegd in artikel 6:96 Burgerlijk Wetboek.
Het komt voor dat een verzekeraar die namens de aansprakelijke partij optreedt, weigert om de kosten van uw rechtshulpverlener te vergoeden. Dat gebeurt meestal op het moment dat u weigert om een schikking te treffen. In veel gevallen is er dan sprake van klachtwaardig gedrag van de verzekeraar. De wederpartij is immers wettelijk verplicht de kosten te voldoen, tenzij de kosten onredelijk hoog zijn. U kunt juridische stappen ondernemen of een klacht indienen tegen de verzekeraar.
Wanneer wél no cure no pay?
U kunt in sommige gevallen een groot financieel risico lopen als u een schadevergoeding claimt bij de wederpartij. U loopt bijvoorbeeld risico als de wederpartij niet aansprakelijk is voor de schade of als het niet zeker is dat er verhaalbare schade bestaat. Is vooraf volstrekt onzeker of de wederpartij moeten betalen, dan kan no cure no pay uitkomst bieden. U draagt dan immers geen financieel risico, dit wordt gedragen door de rechtshulpverlener.
Keurmerk letselschade
In samenwerking met Stichting De Ombudsman en Stichting Slachtofferhulp Nederland heeft de letselschadebranche in 2007 het Keurmerk Letselschade ingevoerd. De letselschadekantoren die dit keurmerk dragen, hebben afgesproken dat zij alleen no cure no pay toepassen wanneer dat echt in het belang is van het slachtoffer. Wij raden u aan om alleen zaken te doen met letselschadebureaus die het Keurmerk Letselschade dragen.
Keywords: tros radar letselschadebureaus no cure no pay verzekeraar verzekering ombudsman keurmerk letselschade
Recent nieuws
Ga goed voorbereid met de auto op vakantie dankzij de Schade App
10-07-2017De zomervakantie staat weer voor de deur, dit betekent ook dat veel mensen van plan zijn de weg op te gaan. Heb jij geen schadeformulier in de auto liggen? Dat is geen probleem meer dankzij de Schade App.
Vrouw overlijdt na drugsgebruik op dance event
26-01-2015Amsterdam - Ook een 41-jarige vrouw uit Utrecht is zondagmorgen overleden ten gevolge van drugsgebruik na aanwezigheid bij een evenement van het Amsterdams Dance Event.
Bestuurder gewond na eenzijdig ongeval
14-07-2014Scharsterbrug - Zondagmiddag is een 38-jarige man uit Sneek gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval.
Drie gewonden bij aanrijding
01-07-2014Groningen - Drie personen zijn maandagmiddag na een aanrijding op de Zuiderweg in Groningen gewond geraakt. Gealarmeerde agenten troffen een auto aan op de kop in de sloot aan de Zuiderweg.
Scooterrijder botst op lantaarnpaal
25-06-2014Hoeven - Bij een eenzijdig verkeersongeval aan de Slikstraat is een 30-jarige inwoner van Bosschenhoofd gewond geraakt. Hij is met letsel aan zijn been en gezicht overgebracht naar het ziekenhuis.